Smeden (3 uur)

Poken met gloeiend heet staal, zwaaien met zware hamers en rake klappen geven, dat is smeden. In de Mannenspeeltuin laten we je in de open lucht op een ontspannen manier de kunst van het smeden ervaren. Voel de hitte van het smidsvuur, hoor het gerinkel van de hamers op de aambeelden en zie het gloeiendhete metaal vervormen met elke slag. Je voelt je echt even een middeleeuwse smid.

Workshop smeden in Bergen op Zoom

Na een korte veiligheidsbriefing en wat basistechnieken is het helemaal aan jou. Je begint met een stuk staal om er vervolgens zelf je eigen werkstuk van te maken. Je kunt van alles smeden maar we hebben een aantal vaste werkstukken die binnen 3 uur haalbaar zijn voor de onervaren smid. Let op: onze workshop smeden kan uitsluitend op onze outdoorlocatie in Bergen op Zoom, maar wel al vanaf vier personen.

Vikingmes

Eerst even oefenen, daarna ga je aan de slag met het maken van een middeleeuws Vikingmes. Leuk om thuis lekker nonchalant naast het kaasplankje te leggen. Geen zin om een mes te maken, je kunt natuurlijk ook gaan voor een barbecuepook, of een ruige bieropener. Natuurlijk mag je aan het einde van het arrangement je smeedwerk gewoon mee naar huis nemen.

Handwerk

We maken enkel gebruik van vuur, hamers en handgereedschap. Geen luxe schuurmachines, slijptollen of andere elektrische gereedschappen. Je doet het echt helemaal zelf.

Wat zijn de risico’s?

Je werkt met open vuur en gloeiend heet staal, maar als je je aan het kledingadvies houdt (geen synthetische kleding) en goed oplet tijdens de instructie is het een veilige activiteit. Je krijgt van ons een veiligheidsbril, een schort en handschoenen. Ook is er tijdens de gehele activiteit een begeleider die helpt met het smeden en die ervoor zorgt dat iedereen trots en lachend weer naar huis gaat.

Smeden: perfect voor de herfst, winter en lente.

Als het buiten koud is gaat er niks boven een lekker vuurtje om je warm te houden. Daarom is deze activiteit perfect voor de wat koudere tijd van het jaar. Uiteraard kan je ook gewoon in de zomer smeden, al moet je jezelf afvragen of je met 30 graden 3 uur naast een heet vuur wilt staan.

Doe mij maar een samoeraizwaard of de hamer van Thor!

Natuurlijk mag dat, maar hier gaat wel iets meer tijd in zitten dan 3 uur. Smeden is een ambacht waar je altijd in kunt blijven leren. Zelfs de meesters zijn dagen, soms weken bezig met het maken van één zwaard. In de Mannenspeeltuin kun je lekker ontspannen de basisprincipes van het smeden ervaren. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan kunnen we zeker instructies geven hoe je je vaardigheden verder kunt ontwikkelen.

Een zakelijk plannetje smeden

Lekker spelen is ons doel, maar dat wil niet zeggen dat een workshop bij de Mannenspeeltuin een inhoudsloos bedrijfsuitje wordt. Koppel bijvoorbeeld je meeting aan een van de vele metaforen van het smeden: een hecht team smeden, meerdere ijzers in het vuur hebben, je moet het ijzer smeden als het heet is, omgaan met een heet hangijzer etc. Aanvullend kunnen wij ervoor zorgen dat een ervaren coach de doelstellingen van jullie bijeenkomst koppelt aan het smeedthema. Een leuke ervaring blijft langer hangen.

Overige activiteiten