Wat te doen tegen het beslaan van je paintball masker

 

Je ligt al vijf minuten te wachten in je schuttersputje en net als de vijand in de buurt komt begint je masker te beslaan. Je probeert nog ergens een plekje onbeslagen vizier te zoeken maar voor je het weet lig je eruit. Hartstikke zonde want er is iets tegen te doen en dat heeft minder met het masker te maken dan je denkt.

In 25 jaar tijd hebben we in de Mannenspeeltuin van alles geprobeerd, van dure anti-foggspray tot een druppel Dreft. Hoewel het soms werkt tegen het beslaan van je masker, zorgt het er ook voor dat het vizier troebel of wazig wordt. En nee, een flinke roggel aan de binnenkant van je scherm doet ook niet veel goeds 😉 Helaas zijn er nog geen betaalbare maskers met voorruitverwarming, dus tot die tijd houden we het bij onze gouden regel: hoe minder vocht er in het masker zit, hoe minder er op het vizier kan eindigen!

Waarom beslaat het masker?
We zullen je de natuurkundeles besparen, dus hier in het kort de uitleg:
Net als bij je autoruit heeft het beslaan met luchtvochtigheid te maken. De warme, vochtige lucht komt in contact met je koude autoruit (of vizier van het masker) en de waterdamp condenseert. Hierdoor vormen zich minuscule waterdruppeltjes die samen zorgen voor een beslagen ruit of masker. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller je er last van zult hebben. In de auto kun je gewoon even de ventilatie laten draaien en dan trekt het na een paar minuten wel weer weg. Helaas is het voor de paintballmaskers niet zo makkelijk.

Wat kun je er tegen doen?
De grootste veroorzaker van een beslagen paintballmasker is zweet. De oplossingen is dus heel eenvoudig: gewoon niet zweten! Voor degenen die de zweetkraan niet op commando dicht kunnen draaien hebben we een aantal tips:

1. Houd het hoofd koel, letterlijk!
Veel mensen trekken graag hun capuchon zo strak mogelijk aan en doen het liefst nog een bivakmuts op. Dit helpt natuurlijk wel wat tegen de impact van de paintballs maar zorgt er ook voor dat je masker extra snel beslaat. De warme (vochtige) lucht kan nu maar via één weg ontsnappen: door het masker. Uiteindelijk eindigt het vocht uit de lucht op het vizier van je masker.

2. Houd het masker schoon en droog.
Door al het enthousiasme vergeten onze gasten nog wel eens het masker schoon te maken voor het volgende spel, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je maten terugpakken. Het zweet van de vorige ronde zit nog op je voorhoofd en met een beetje pech ook op het vizier van je masker. Je begint dus al me een 1-0 achterstand. Veeg daarom voor elk spel al het vocht uit je masker met schoon wc-papier, dat staat bij ons altijd klaar, en vergeet vooral je gezicht niet. Ga iedere ronde zo schoon en droog mogelijk het veld weer in.

3. Blijven bewegen.
Onze paintballmaskers hebben voldoende ventilatiegaten waardoor de warme (vochtige) lucht het masker kan verlaten. Dit werkt het beste als je een beetje blijft bewegen, zo ontstaat er een luchtstroom in het masker waardoor de lucht er sneller uit gaat. Het moment dat je stil gaat zitten stopt die luchtstroom en blijft de lucht hangen in het masker. Zo heeft het vocht dus meer tijd om neer te slaan op je vizier en beslaat je masker sneller.

4. Naar onderen uitademen.
De maskers zijn open aan de onderkant. Het helpt om tijdens het uitademen de lucht naar onder te blazen zodat het sneller het masker uit kan. Dit is extra belangrijk als je stil zit en kan net het verschil maken.

 

Volg bovenstaande tips en je zult merken dat je langer onbeslagen en onverslagen in het spel blijft.