Smeden vanuit Tilburg

Smeden vanuit Tilburg

Veel groepen vanuit Tilburg komen smeden in de Mannenspeeltuin in Bergen op Zoom. Smeden, dat is poken met gloeiend heet staal, zwaaien met zware hamers en rake klappen geven. In de Mannenspeeltuin kun je op een ontspannen manier het geheim van de smid ontdekken. Voel de hitte van het smidsvuur, hoor het gerinkel van de hamers op de aambeelden en zie het gloeiendhete metaal vervormen met elke slag. Ons terrein in de buitenlucht is prima te bereiken vanuit Tilburg, je voelt je er echt even een middeleeuwse smid.

Workshop smeden in Bergen op Zoom vanaf 4 personen

Na een korte veiligheidsbriefing en wat basistechnieken is het helemaal aan jou. Je begint met een stuk staal om er vervolgens in drie uur tijd zelf je eigen werkstuk van te maken. Let op: onze workshop smeden kan uitsluitend op onze outdoorlocatie in Bergen op Zoom, maar wel al vanaf vier personen. Het is een unieke activiteit om met vrienden, het gezin, een vrijgezellenfeestje of een teamuitje te doen.

Vikingmes

Eerst even oefenen, daarna ga je aan de slag met het maken van een middeleeuws Vikingmes. Leuk om thuis lekker nonchalant naast het kaasplankje te leggen. Geen zin om een mes te maken, je kunt natuurlijk ook gaan voor een barbecuepook, of een ruige bieropener. We maken enkel gebruik van een kolenvuur, hamers en handgereedschap. Geen luxe schuurmachines, slijptollen of andere elektrische gereedschappen. Je doet het echt helemaal zelf en natuurlijk mag je aan het einde van het arrangement je smeedwerk gewoon mee naar huis nemen.

Is smeden gevaarlijk?

Je werkt met open vuur en gloeiend heet staal, maar als je je aan het kledingadvies houdt (geen synthetische kleding) en goed oplet tijdens de instructie is het een veilige activiteit. Je krijgt van ons een veiligheidsbril en een schort en indien gewenst handschoenen. Ook is er tijdens de gehele activiteit een begeleider die helpt en die ervoor zorgt dat iedereen trots en lachend weer naar huis gaat. Vanaf 14 jaar kun je zelfstandig op de aambeelden slaan, zijn er jongere deelnemers in de groep dan overleggen we even wat mogelijk is.

Smeden: perfect uitje voor de herfst, winter en lente

Als het buiten koud is gaat er niks boven een lekker vuurtje om je warm te houden. Daarom is smeden perfect voor de wat koudere tijd van het jaar. Uiteraard kan je ook gewoon in de zomer een mes maken, al moet je jezelf afvragen of je met 30 graden 3 uur naast een heet vuur wilt staan.

Een zwaard smeden

Een leuk idee, maar hier gaat wel iets meer tijd in zitten dan 3 uur. Smeden is een ambacht waar je altijd in kunt blijven leren. Zelfs de meesters zijn dagen, soms weken bezig met het maken van één zwaard. In de Mannenspeeltuin kun je lekker ontspannen de basisprincipes ervaren. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan kunnen we zeker instructies geven hoe je je vaardigheden verder kunt ontwikkelen.

Smeden als bedrijfsuitje

Lekker spelen is ons doel, maar dat wil niet zeggen dat een workshop bij de Mannenspeeltuin een inhoudsloos bedrijfsuitje wordt. Koppel bijvoorbeeld je meeting aan een van de vele metaforen van het smeden: een zakelijk plannetje of een hecht team smeden, meerdere ijzers in het vuur hebben,  het ijzer smeden als het heet is, omgaan met een heet hangijzer etc. Met een leuke ervaring blijft een serieuze boodschap langer hangen.

Overige activiteiten